Att tänka på vid köp av motljusskydd

Att skydda sin kamera med tillbehör mot repor, smuts och stötar är viktigt då de annars kan gå sönder. Ett motljusskydds huvuduppgift är att skydda mot att för mycket sol släpps in i objektivet som kan orsaka linsöverstrålning, men det är också ett billigt och enkelt skydd mot just repor och stötar.

Har du ett motljusskydd monterat på ditt objektiv och exempelvis råkar slå i den på dörrkarmen när du går förbi får förhoppningsvis motljusskyddet den största smällen. Skulle du inte ha ett motljusskydd monterat på objektivet medan du slår i den är det däremot större risk att objektivets lins går sönder, vilket är betydligt dyrare att byta än ett motljusskydd.

340x250-motljusskydd_jjc_alla_strl_1.jpg

Motljusskydd kan fästas på två olika sätt, antingen viabajonettfattning eller i filtergängan på objektivet. Motljusskydd med filtergänga passar alla objektiv med samma filterstorlek. Motljusskydd med bajonettfattning passar däremot endast det eller de objektiv som det är tillverkat för. På bilden nedan visas de olika fästena, den översta bilden visar bajonettfattning och den undre bilden visar filtergänga.

bajonettfattning_filterganga_nyhetsbrev_1.jpg

Hårdplast är det vanligaste materialet som motljusskydd är tillverkat av. Men det finns även motljusskydd tillverkat av gummi. Skillnaderna mellan dessa är att motljusskydd i gummi kan fällas in och ut i tre olika längder. Detta är användbart då de kan användas på vidvinkelobjektiv, normalobjektiv och teleobjektiv, man reglerar då enkelt längden för det objektiv man ska använda. Motljusskydd i hårdplast tillverkas istället enbart förnormalobjektiv, teleobjektiv och vidvinkelobjektiv, man måste då köpa ett motljusskydd för varje objektivtyp. Nedan ser ni en bild på ett motljusskydd i gummi.
340x250-gummi_motljus_1.jpg 

Att tänka på vid köp av motljusskydd:

1. Tulpanformade motljusskydd med filtergänga passar inte objektiv med en roterande frontlins då det inte kommer att kunna fylla sin funktion. Anledningen till detta är att de långa och korta bladen som motljusskyddet har kan hamna fel och då skyddar det inte mot linsöverstrålning. Vi rekommenderar då att köpa ett motljusskydd med bajonettfattning eller ett motljusskydd i gummi.

2. Är det ett vidvinkel- eller teleobjektiv du ska köpa motljusskydd till? På en del vidvinkelobjektiv fungerar inte vanliga motljusskydd då de syns i kanterna på din bild, därför finns det specialtillverkade motljusskydd som är kortare. Tvärtom när det gäller teleobjektiv, ibland räcker inte motljusskyddet till och kräver då ett lite större skydd. Då finns det specialtillverkade motljusskydd för teleobjektiv som är längre.

3. Ska du köpa ett motljusskydd med bajonettfattning är det viktigt att du vet exakt vad ditt objektiv heter och jämför med vad motljusskyddet är tillverkat för. Dessa måste stämma överens för att motljusskydd och objektiv ska passa.