Motljusskydd, bajonettfäste eller universalfäste med gänga?

Motljusskydd är ett väldigt användbart fototillbehör, men hur och var monterar man egentligen dit det på kameran?
Ska man ha bajonett- eller universalfäste?

Ja, ska man välja bajonettfattning eller universal? Skillnaden mellan dessa är vart motljusskyddet fästes.

På ett motljusskydd med bajonettfattning så fästes det på objektivet med bajonettfattning men på ett universal motljusskydd så fästes det i filter-gängan.
Alltså måste du veta ditt objektivs filterstorlek för att kunna använda ett universal-motljusskydd. Ett universal-motljusskydd fästes där du skruvar dit dina filter. Vet du vad dina filter har för mått så vet du också vad du ska ha för mått på ditt motljusskydd.

Motljusskydd med bajonett fattning fungerar bara till det objektivet det är tillverkat för, möjligtvis fungerar det även för liknande objektiv av samma varumärke men det är inte säkert. Universal motljusskydd kan däremot användas på alla objektiv med samma filterdiameter.

Motljusskydd med gänga har också sina egna fördelar. Här är några av dem:

 1. Universell kompatibilitet: Gängade motljusskydd kan ofta användas med en mängd olika objektiv, så länge objektiven har samma gängstorlek. Detta kan vara särskilt användbart om du har många olika objektiv.
 2. Kostnadseffektivt: Gängade motljusskydd tenderar att vara billigare än de som använder bajonettfästen, vilket gör dem till ett mer budgetvänligt alternativ.
 3. Lätt att hitta: Gängade motljusskydd är mycket vanliga och kan lätt hittas i de flesta kameraaffärer eller online. Detta gör det enkelt att ersätta dem om de går sönder eller förloras.
 4. Enkel installation: Medan bajonettfästen är snabba och enkla att använda, är gängade fästen också relativt enkla att installera, även om det kan ta något längre tid.
 5. Kan användas med äldre objektiv: Många äldre objektiv använder gängade fästen, vilket gör att du kan använda moderna gängade motljusskydd med vintageobjektiv.
 6. Kompatibilitet med andra tillbehör: Gängade motljusskydd kan ofta användas i kombination med andra gängade tillbehör, som filter, vilket gör det enkelt att anpassa din uppsättning efter dina specifika behov.
 7. Skyddar objektivet: Precis som motljusskydd med bajonettfäste, hjälper gängade motljusskydd till att skydda objektivet från ströljus, och kan också erbjuda ett visst skydd mot fysiska skador, som repor eller stötar.
 8. Möjlighet att använda med andra tillbehör: Gängade motljusskydd tillåter fotografer att använda dem i kombination med andra tillbehör som UV-filter eller polariserande filter.
 9. Skapar kreativa möjligheter: Beroende på designen av ett gängat motljusskydd, kan det skapa intressanta vinjetteringseffekter eller andra kreativa möjligheter i dina foton.

Trots några nackdelar, som en potentiellt ökad risk för korsgängning eller skador vid överdragen åtdragning, erbjuder gängade motljusskydd ett kostnadseffektivt och mångsidigt alternativ för många fotografer.

Motljusskydd med gänga har också några nackdelar som du bör vara medveten om. Här är några av dem:

 1. Risk för korsgängning: Om du inte är försiktig när du skruvar på eller av ett gängat motljusskydd, kan du skada gängorna på antingen skyddet eller objektivet, vilket kan göra det svårt eller omöjligt att använda dem tillsammans i framtiden.
 2. Tidskrävande installation och avlägsnande: Jämfört med bajonettfästen, kan gängade fästen vara mer tidskrävande att sätta på och ta av, vilket kan vara en nackdel i situationer där du behöver arbeta snabbt.
 3. Begränsad kompatibilitet med andra tillbehör: Medan gängade motljusskydd kan användas med andra gängade tillbehör, kan det vara svårt eller omöjligt att använda dem med vissa typer av filter eller andra objektivtillbehör.
 4. Möjlig vinjettering: Beroende på objektivets synvinkel och motljusskyddets design, kan du uppleva vinjettering, där hörnen av bilden blir mörkare än resten av bilden.
 5. Mindre stabil fästning: Gängade motljusskydd tenderar att vara mindre stabila än de med bajonettfäste, vilket innebär att de kan lossna och falla av mer lätt under användning.
 6. Möjlig påverkan på bildkvaliteten: I vissa fall, särskilt med billigare motljusskydd, kan användning av ett gängat motljusskydd påverka bildkvaliteten negativt, till exempel genom att introducera oönskade reflektioner eller andra optiska artefakter.
 7. Svårare att förvara: Till skillnad från vissa motljusskydd med bajonettfäste, kan gängade motljusskydd inte vändas bakåt för förvaring, vilket gör att de tar upp mer utrymme i din kameraväska.
 8. Mindre skydd för objektivet: Eftersom gängade motljusskydd inte erbjuder samma nivå av fysiskt skydd som de med bajonettfäste, kan ditt objektiv vara mer utsatt för skador från stötar och slag.

Ovan ser ser ni ett motljusskydd med bajonettfattning.

Bajonettfattning, även kallat bajonettfäste, på motljusskydd kan ha flera fördelar jämfört med andra typer av fästsystem, till exempel skruvfästen. Här är några fördelar:

 1. Snabb montering och demontering: Bajonettfästen låter dig snabbt och enkelt montera och demontera motljusskyddet, vilket kan vara särskilt värdefullt när du byter mellan olika linser eller vid snabba skift i ljusförhållandena.
 2. Säkert fäste: Bajonettfästen ger en säker och stabil anslutning, vilket minskar risken för att motljusskyddet lossnar oavsiktligt under användning.
 3. Integrerad med objektivet: Många objektiv med bajonettfäste är designade för att arbeta sömlöst med specifika motljusskydd, vilket kan erbjuda förbättrad funktionalitet och estetik jämfört med universella skruvfästen.
 4. Mindre risk för skador: Eftersom bajonettfästen erbjuder en mer säker anslutning, finns det en mindre risk för att motljusskyddet skadas eller skadar objektivet genom att korsgängas eller skruvas för hårt.
 5. Bättre täthet mot yttre påverkan: Bajonettfästen kan ge en mer tätnande passform än andra typer av fästen, vilket minskar risken för att damm, smuts och andra föroreningar kommer in mellan motljusskyddet och objektivet.
 6. Automatisk positionering: När du använder ett motljusskydd med bajonettfäste, kommer det oftast automatiskt att positioneras i rätt läge för att ge bästa möjliga skydd mot ströljus, utan att du behöver justera det manuellt.
 7. Lättare att förvara: Många motljusskydd med bajonettfäste kan vändas omvänt och monteras på objektivet för förvaring, vilket gör att de tar mindre plats i din kameraväska jämfört med motljusskydd som måste förvaras separat.

Sammanfattningsvis kan bajonettfattning på motljusskydd erbjuda många fördelar, inklusive snabbhet, säkerhet och bekvämlighet, vilket gör det till ett utmärkt val för många fotografer. Den mest framträdande fördelen är att de är specialdesignade för att matcha objektivets specifikationer, vilket eliminerar risk för vinjettering.

Av Malin Wallberg 2011.
www.mwphotos.se

Uppdaterad av Stig F 2023-09-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *