Vad är ett motljusskydd och vad har man det till?

Vad är egentligen ett motljusskydd och vad har man det till? Ett motljusskydd skruvar man på längst fram på objektivet. Som jag ser det har motljusskydd främst två fördelar:

1 Den tar bort ströljus så man slipper oönskade reflexer och kontrastminskning
2. Den skyddar objektivet

Motljusskyddet hindrar att ljuset träffar objektivets frontlins. När detta händer blir resultatet ofta kontrastlöst och ibland kan fula reflexer uppstå. Dessutom kan det bli svårare för kameran att fokusera.

Ett motljusskydd kan skydda objektivet genom att om du råkar stöta till objektivet så är det motljusskydd som får stöten och inte själva linsen. Motljusskyddet skyddar även mot smuts och regn/snö. Om det exempelvis regnar så skyddar motljusskyddet så att du slipper få vattendroppar på själva linsen och kan förstöra bilderna. Dessutom håller den smutsiga fingrar borta.

Det finns två olika sorter av motljusskydd de kan vara gjorda av gummi eller plast. Jag skulle välja ett i plast då det skyddar objektivet mot stötar mer men de i gummi tar mindre plats. Vad man själv föredrar är en smakfråga.

En bild som visar hur mycket ett motljusskydd verkligen hjälper. Utan motljusskyddet klarade inte kameran av att hitta fokus och det enda man ser på bilden är ljuset från solen medan om man använder motljusskyddet blir allt mycket enklare för kameran och dina bilder blir mycket bättre!

Av: Anna Tyrén 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *