Motljusskydd tar bort reflexer och skyddar objektivet

Jag använder mig utav ett motljusskydd i hårdplast till min kamera, jag har ingen erfarenhet av dem som finns i gummi, men jag är mycket nöjd med min. Fördelen med det jag har (förutom nedanstående punkter) är att när jag inte använder det, så vänder jag på det och skruvar dit den på objektivet ”bakvänt”. På så vis så tar det inte upp någon övrig plats i kameraväskan och jag vet alltid var jag har det.

Men, vad är ett motljusskydd?
Ja, vad har du för nytta av att läsa den här artikeln om du inte vet vad det handlar om, jag ska förklara. Ett motljusskydd fäster du längst fram på ditt objektiv, du skruvar dit det i filtergängan, det ser ut som en utslagen tulpan. Det är fyra flikar som täcker sidorna av objektivet och förhindrar solens strålar, ljus från studioblixtar eller lampor att leta sig in och orsaka ljusreflexer eller ”grådassiga” färger på den färdiga bilden. Du kan även se det som ett skydd om du skulle tappa kameran, då är det motljusskyddet som tar i marken först och inte linsen på objektivet.

I den här artikeln så tänkte jag visa dig två fördelar med att använda ett motljusskydd.
Ett motljusskydd tar inte bara bort ljusreflexer, blåstick och orsakad låg kontrast.

Nej, det hjälper dig även att hålla nere slutartiden i vissa fall. Här nedan kan du läsa om det och se tillhörande bilder.

Om du fotar mycket porträtt så skulle jag rekommendera dig lite extra till att köpa ett motljusskydd, visst kan man försöka redigera bort en ljusreflex som går genom bilden, eller att öka kontrasten i efterhand. Men vore det inte skönt att slippa ”onödig” redigering, att minska ner tiden av redigering på varje bild? Det kanske inte ens går att redigera så det blir ett naturligt resultat, då har du en bild som inte är användbar, om du inte tycker att det blev snyggt med en ljusreflex.

Utan motljusskydd se bilden ovan.

I den här bilden ser du en tydlig ljusreflex som sträcker sig rakt över hela bilden. Solen har orsakat en röd halvcirkel som, i mitt tycke, förstör bilden. Om jag hade använt ett motljusskydd här så hade jag inte fått detta resultat.

Motljusskydd se bilden ovan.

I denna bild är ljusreflexen borta, eller till viss del minimerad. Inställningarna är samma på båda bilderna så det är inget som är ändrat av slutartider eller skärpedjup.

Det andra alternativet jag skulle visa var detta, ett motljusskydd fungerar även som ett solskydd vid starkt solljus. Man vill helst ha en kort slutartid när man fotar, men när man är ute och solen skiner som starkast så kan man använda det som ett solskydd, det förhindrar (precis som jag påpekar här över) solstrålarna att leta sig in i objektivet. Därav kan du dra ner slutartiden några hack.

Det är precis samma med dessa bilder som de översta, inställningarna är densamma och jag har bara lagt till ett motljusskydd på objektivet. Alltså har man en stor nytta av ett motljusskydd, inte bara för oönskade ljusreflexer i en bild, utan även för att få ner slutartiden i starka ljusförhållanden!

Bilden ovan visar med motljusskydd.
Artikeln är skriven av Elin Bror Lagerstedt 2010.

Details

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *