Motljusskydd & kepsen

En keps på ditt huvud skuggar ögonen (om du inte har den baklänges) kepsen är ditt motljusskydd, kamerans motljusskydd är som en keps.

Det ljuset du skyddar från att komma in i ögonen med keps brukar oftast komma snett ovanifrån, kommer det rakt framifrån skyddar inte kepsen. På samma sätt fungerar ett motljusskydd. Den hindrar ljus ”utanför” motivet att stråla rakt in i kameran. Det är det ljuset som kan skapa reflexer i bilden.

Motljusskyddet skyddar inte enbart bilden från solreflexer utan det skyddar även mot eventuella kantstötningar. Eftersom skyddet sitter längst fram på objektivet så är det motljusskyddet som tar emot först om det skulle nudda en gren eller en sten ifrån sidan. Det, liksom UV-filtret, ytterligare är en billig försäkring.

Av: Annie Fredriksson 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *