Varför ska man använda motljusskydd?

Den där svarta plastringen som brukar följa med när man köper objektiv, den där som brukar få hamna i byrålådan för att man inte riktigt vet vad det är, det är det som är motljusskyddet. Och det är faktiskt ganska viktigt att förstå hur den fungerar. Det är inte svårt alls, så nu ska jag berätta för er.

Utseendet på motljusskydden varierar. Till objektiv med höga brännvidder (som har ett högt mm-värde) och/eller som har stort zoomspann ser motljusskyddet lite ut som en blomma, med kanter som är vågiga och ganska stora. Att den består av vågiga kanter är för att motljusskyddet inte ska komma i vägen för själva bilden, för att det inte ska bli vinjettering (mörka kanter längst ut på fotografierna som beror på brist på ljus från sidan). Objektiv med mindre brännvidd (som till exempel vidvinkel) har mindre motljusskydd. Dessa ser ut lite som den yttersta och vidaste delen på en tratt, och är inte mer än en till ett par centimeter bred.

Ni har säkert varit med om att ni fått bilder som haft runda ljusa cirklar som på den vänstra bilden här ovan. Det som kan hända när man fotograferar utan motljusskydd i miljöer med en sol eller lampor är att man kan drabbas av linsöverstrålning (lens flare). Det här inträffar när ljus kommer in lite snett från sidorna i kameran. Objektivet består ju av väldigt mycket glas, och däri kan det bildas ljusreflektioner.

Just linsöverstrålning kan man skapa och lägga till på sina fotografier i bildredigeringsprogram om man vill, för att i några få fall ser det helt enkelt snyggt ut. Men rent generellt skulle jag själv aldrig gå ut utomhus och fotografera dagtid utan motljusskydd. Det är svårt att upptäcka linsöverstrålning genom att bara titta på kameradisplayen, så det är inte förrän man kommer hem och för över bilderna till datorn som man upptäcker att hälften av dem är oanvändbara för att de är täckta av en ljus dimma med ljuscirklar.

Hur gör man då för att vara säker på att motljusskyddet man ska köpa (om man inte fick något med objektivet) kommer att passa med kameran? Det gäller bara att få rätt filterstorlek, och det är samma mm-angivelse som man använder när man ska köpa kamerafilter. Det brukar stå på objektivlocket eller på själva objektivet, till exempel ”Ø 52mm”.

Motljusskyddet har också en viss skyddande effekt. Det gör att det sticker ut lite från det yttersta glaset i objektivet och det skyddar lite grand om man till exempel skulle råka gå emot någonting. Regnar det lite så skyddar den glaset från att få regndroppar på sig, så att bilderna inte blir suddiga.

Av Anna Blomdahl 2009.

0 comments

  1. Hej, det här är en kommentar.
    För att komma igång med granskning, redigering och borttagning av kommentarer, gå till vyn ”Kommentarer” i adminpanelen.
    Kommentarsförfattares profilbilder kommer från Gravatar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *